Importanța Insectelor – Rolul insectelor în viața omului

Importanța Ecologică

Insectele se găsesc în orice mediu de pe Pământ. În timp ce un număr mic de insecte, cum ar fi Molia de Mătase din Artica, trăiesc în climatul sever arctic, majoritatea insectelor se găsesc în zonele tropicale calde și umede. Insectele s-au adaptat la o gamă largă de habitate, reușind să-și găsească propriul areal, pentru că vor consuma aproape orice substanță care are o valoare nutritivă. Insectele sunt componente esențiale ale multor ecosisteme, avînd multe funcții importante. Acestea afînează solul, polenizează florile și controlează insectele și plantele dăunătoare. Multe insecte, în special gandacii se hrănesc cu animale moarte și copaci căzuți, reciclând astfel nutrienții în sol. Ca agenți de descompunere, insectele ajută la crearea stratului superior, strat bogat în nutrienți ai solului care ajută plantele să crească. Furnicile si gandacii, sapa tuneluri care crează canale pentru apa din care beneficiaza plantele. Albinile, viespile, fluturii și furnicile polenizează plantele cu flori. În cele din urmă, toate insectele fertilizează solul cu substanțe nutritive din excrementele lor.

Importanța economică

Insectele au o importanță economică extraordinară. Unele insecte produc substanțe utile, cum ar fi mierea, ceara, lacul și mătasea. Albinele au fost crescute de oameni de mii de ani pentru miere. Viermii de mătase au afectat foarte mult istoria umană. Când chinezii au folosit viermii pentru a crea mătase, comerțul de mătase a legat China de restul lumii. Insectele adulte, cum ar fi greierii, precum și larvele de insecte, sunt, de asemenea, utilizate în mod obișnuit ca momeală de pescuit.

Insecte ca sursă de hrană

Insectele, desigur, nu sunt doar mâncate de oameni. Insectele sunt singura sursă de hrană pentru multe amfibiene, reptile, păsări și mamifere, ceea ce face ca rolurile lor în alimentație să fie extrem de importante. În unele părți ale lumii, insectele sunt folosite pentru alimente de către oameni. Insectele sunt o sursă bogată de proteine, vitamine și minerale și sunt apreciate ca delicatese în multe țări din lumea a treia. De fapt, este dificil să găsești o insectă care nu este mâncată într-o formă sau alta de oameni. Printre cele mai populare sunt cicadele, lăcustele, mantisurile, omizile, greierii, furnicile și viespile. Mulți oameni susțin această idee pentru a oferi o sursă de proteine în nutriția umană. Din America de Sud până în Japonia, oamenii mănâncă insecte prăjite, cum ar fi lăcustele sau gândacii.

Insectele în medicină

Insectele au fost, de asemenea, utilizate în medicină. În trecut, larvele (viermilor) au fost folosite pentru tratarea rănilor, pentru a preveni sau a opri gangrena. Gangrena este cauzată de infecția cărnii moarte. Larvele mănâncă doar carne moartă, așa că atunci când sunt plasate pe carnea moartă a oamenilor, ei curăță de fapt rana și pot preveni infecția. Unele spitale utilizează încă acest tip de tratament.

1 Comment

Add Yours →

Lasă un răspuns