Importanța păsărilor pentru oameni și natură

Păsările sunt vietăți unice avînd abilitatea de a zbura. Există multe tipuri de păsări și nu vedem decât câțiva dintre ele în apropierea unei reședințe umane. Importanța păsărilor pare minimă datorită progresului tehnologic și a stilului de viață modern. Mulți dintre noi nu au timp să le vadă zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână. Unele păsări sunt crescute pentru a fi folosite de oameni, în timp ce altele sunt indirect ajutate de oameni. Ele formează o parte a lanțului alimentar din ecosistem și sunt o parte component a naturii.

Importanța păsărilor pentru omenire:

 1. Alimentație: Păsările sunt principala sursă de hrană pentru oameni. Ele produc ouă și, desigur carne. Există multe tipuri de păsări folosite pentru carne, cum ar fi curcanii, găinile, rațele, gâștele, prepelițele etc. Carnea păsărilor este consumată ca hrana zilnică în multe țări, în funcție de tipul de păsări disponibil în acea țară. Carnea lor se numește carne albă și spre deosebire de carnea roșie (carne de vită sau de oaie), se spune că este mai sănătoasă pentru inimă. Deoarece are un conținut mai mic de grăsimi, este puțin mai sigur să mănânci chiar și pentru cei cu risc de obezitate și probleme cardiace. Mai mult, ouale fac parte din mesele zilnice, prăjituri, înghețate chiar și în țările vegetariene.
 2. Economie: Păsările sunt crescute pentru câștiguri financiare. Păsările, carnea și ouăle cărora este consumată, se numesc păsări de curte. Aceste păsări sunt crescute în număr mare pentru a răspunde cererii de pe piețe. Din moment ce contribuie la alimentație, activitatea păsărilor de curte pare a fi mereu fără daune, fără pierderi, dacă nu sunt afectate de boli.
 3. În agricultură: Păsările nu sunt direct utilizate de către om în agricultură. Dar, în mod natural, servesc unele beneficii cum ar fi,
 4. a) Polenizare: Păsările ajută la polenizarea încrucișată. Pe lângă păsări, chiar și insectele și vântul servesc la acest scopu. Însă păsările joacă un rol proeminent. Polenizarea încrucișată ajută la formarea de semințe sănătoase.
 5. b) Fertilitate: Excrementele păsărilor sunt bogate în acid uric care poate fi ușor transformat în amoniac fiind gunoi fertil pentru plante. Păsările din ferme pot contribui mai puțin la gunoi de grajd. Dar deșeurile provenite de la păsări de curte, dacă sunt adăugate în sol, sporesc dramatic fertilitatea.
 6. c) Controlul dăunătorilor: Păsările se bazează pe insecte și pe larvele lor pentru a se hrăni. Deci, în timpul sezonului, există o largă creștere a populației de insecte datorită condițiilor favorabile. Păsările controlează cresterea, ajută la recolta si protejează de atacurile dăunătoare.
 7. d) Controlul rozătoarelor: Spre deosebire de insecte, rozătoarele reprezintă o problemă majoră pentru culturi. Păsările de genul vulturului ochesc aceste rozătoare și se hrănesc cu ele. Astfel, țin dezvoltarea rozătoarelor sub control, ceea ce îi ajută pe agricultori.
 8. Comunicare: În prezent, acest lucru nu se utilizează. Dar în trecut datorită lipsei tehnologiei, cum ar fi telefoanele mobile și e-mailurile, păsările au fost folosite pentru comunicare. Păsările de companie precum porumbeii, papagalii au fost folosiți pentru comunicare. Ei erau folosiți pentru a transmite scrisori mici legate de gât în satele și orașele din apropiere. Aceasta a fost o metodă rapidă, fiabilă și ieftină. Din moment ce familia deținea câteva păsări, ei puteau comunica cu rudele lor prin folosirea păsărilor.
 9. Companie: Păsările sunt crescute ca animale de casă de către mulți oameni. Ele ajută la singurătate și oferă companie. Chiar întâlnim numeroase povești în care păsările ajută la urmărirea vinovaților și unele păsări vorbesc de asemenea.
 10. Jocuri: Acestea sunt interzise în majoritatea țărilor lumii. Aici găinilor, în special cucoșilor li se permite să lupte pentru distracție și jocuri de noroc. Aceasta servește drept cauză a violenței față de păsări. Multe guverne au interzis luptele de pasăre.

Importanța păsărilor în natură:

Păsările contituie o parte component a naturii. Ele contribuie la ecosistem și la mediu. Ele sunt de ajutor naturii în următoarele moduri:

 1. Alimentație: păsările fac parte din lanțul alimentar. În acest caz sunt carnivore. Ele țin controlul asupra suprapopulării rozătoarelor, insectelor și chiar șerpilor. Păsările mici, în general, mănâncă insectele și larvele lor. În timp ce cele mari, de exemplu, vulturii vânează și ucid rozătoare și șerpi (reptile) pentru hrană.
 2. Sanitari: Am întîlnit păsări ce înconjurau un cadavru de animale. Chiar și într-o pădure, odată ce un animal este lăsat de lei și tigri, restul corpului este consumat de păsări. Păsările sunt sanitari naturali. Ele ajută la menținerea curățeniei în natură, a materiei moarte și a descompunerii.
 3. Răspindirea semințelor: Păsările sunt cheia răspîndirii semințelor. Prin urmare, vedem plantele crescând spontan în locuri diferite. Păsările mănâncă fructele sau semințele plantelor. Unele dintre ele rămân nedigerate. Când aceste semințe ajung la pământ, pot germina în condiții favorabile. Astfel, păsările ajută la dispersarea semințelor în mod natural și la răspîndirea plantelor.
 4. Frumusețea naturii: Păsările sunt creaturile care adaugă farmec mediului. Prin urmare, vedem multe picturi cu păsări și chiar fotografii ale păsărilor ce reflectă frumusețea naturală.

Prin urmare, păsările sunt foarte utile cît pentru oameni atît pentru natură. Datorită poluării, utilizării în exces a pesticidelor, modernizării și a radiațiilor răspândite, multe păsări dispar definitive de pe pămînt. Trebuie să le protejăm și să minimizăm pericolele tehnologiei asupra lor.

0 Comments

Add Yours →

Lasă un răspuns